מצוות הקידוש על גביע היין בכל יום שישי מוכרת לכולנו ונעשית לרוב על ידי כל בית בישראל. בין אם היין הוא תירוש, מתיישן משובח או אותו בקבוק יין לקידוש שבמשך כמה שבועות משמש אותנו לאותה לגימה קטנה בערב יום שישי, מעניק היין לארוחה אוירה מיוחדת ושונה מכל יום חול אחר. חגי ישראל מרובים במצוות שתיית יין , אך הפעם לא מדובר בלגימה קטנה, מה שאומר שעלינו לוותר על הבקבוק "העייף" של ערב יום שישי ולבחור את היין המתאים למאורע המתקרב.
בחירת היין המתאים
בחירת היין לערב חג היא משימה לא פשוטה במיוחד אם אנו מארחים מספר רב של פיות אנינות טעם שלכל אחד העדפה ליין זה או אחר. בשביל לעשות את הבחירה הנכונה ביותר נתחשב במספר דברים. אין לשכוח כי מספר האנשים אותם אנו מארחים בהחלט מהווה תפקיד לא קטן בבחירת היין . כמובן שאירוח מצומצם יותר לא יהווה בעיה בפתיחת בקבוקי יין יותר יקרים ומתיישנים לדוגמא יין מסדרת ירדן ,סדרת הדגל של יקבי רמת הגולן. אך באירוח רב יותר של אנשים נסתפק ביינות במחירים סבירים הרי שיש לקנות אותם בכמות גדולה יותר שתספיק לכל האורחים.
פן נוסף שיש להתחשב בו בבחירת היין לערב החג הוא סוג האוכל המוגש. כמובן שאין צורך להתאים כל מטעם ליין המתאים לו, כי במצב זה נמצא את עצמנו עם חור בכיס ועם עשרה בקבוקי יין שונים על שולחן החג. הבחירה שנעשה צריכה להתבצע על פי סוג הארוחה (חלבית ,בשרית ,דגים ,קינוחים ועוד.) לדוגמא אם מדובר בארוחה חלבית כמו בחג השבועות, הייתי ממליצה ללא ספק על יין לבן יבש כמו השרדונה או יין רוזה שקצת מבעבע בפה ומשתלב מצויין עם שולחן הגבינות. אם מדובר בארוחת חג המכילה בעיקר דגים, עוף וירקות מאודים כלומר מנות קלות יותר (כמו בראש השנה) נתאים לארוחה יין לבן שטעמו פחות חזק ועוצמתי וכך יתאים לסוג האוכל המוגש. כמובן שאין לשכוח כי לכל אחד מאיתנו מאכלים מסורתיים שונים ומגוונים. ובעוד בבית המרוקאי נמצא על שולחן החג את החריימה החריף, שלו מומלץ לשלב את הריזלינג או הגוורצטרמינר בעל הטעם המתקתק, בבית האשכנזי נמצא את הגיפלטע פיש המתוק שאיתו נשתה יין לבן יבש שיאזן את הטעמים כדוגמת הסובניון בלאן או השרדונה.
אם בכוונתנו לערוך ארוחה בשרית בראש השנה או סוכות אל חשש כי אין מתאים יותר מהיין האדום לטעמים חזקים ועשירים כמו טעם הבשר האדום. זני הענבים האדומים מגוונים ושונים , אך ישנם כמה זנים המתעלים על האחרים. הקברנה סובניון והמרלו ללא ספק בראש הזנים האדומים, בעוד לקברנה טעם עז ומלא, המרלו "רך" יותר ואף לעיתים משתמשים בו כתוספת לקברנה ,על מנת לרכך את טעמו. אך ללא ספק המיוחד מסוגי הענבים האדומים ובעייני המנצח הגדול מכולם הוא הסירה ובשמו השני "שיראז" אשר מפיקים ממנו יינות בעלי טעם עז ורמת שימור יין גבוהה (שילוב של מרלו ושירז בהחלט מומלץ למי שאוהב יין עדין אך עם נוכחות). נסו את ירדן סירה 2009 בארוחת החג שלכם לצד בשר אדום עסיסי וללא ספק תזכו לזיכרון מתוק מהחג.
קניתם יין טוב? נא להתנהג בהתאם
אז אחרי שביצענו את הבחירה הנכונה, עלינו להשלים את המשימה ולהתנהג ליין בהתאם בכדי שנשיג את המטרה שלשמה התכנסנו.
- את היין יש לשמור בחושך בטמפרטורה של כ-15 מעלות (מקרר יינות יכול לעזור).
- חשוב להשכיב את הבקבוקים בכדי לשמור על יציבותם ועל מנת לשמור על מגע בין היין לפקק השעם (כדי שהשעם לא יתייבש).
- יין אדום כדאי לקרר חצי שעה לפני ההגשה (למי שאין לו מקרר יינות), ולהגישו בטמפרטורה של כ-17 מעלות.
- יין לבן כדאי לקרר 4 שעות במקרר לפני הגשה ,ולהגישו בטמפרטורה של כ12 מעלות.
- מומלץ למזוג יין ששהה במקרר כמה דקות לפני השתייה ,על מנת שטמפרטורת היין תעלה.
- יין צריך "לנשום "מעט לפני שתייתו בכדי שהטעם המריר של הטאנין(הגורם לשימור הטבעי של היין) יתרכך, נותנים ליין להתחמצן מעט על ידי פתיחתו ומזיגתו לכלי רחב/כוס יין.
כמובן שאין לתת ליין זמן רב מידי "להתחמצן" שגם פעולה זו עלולה לפגוע בטעמו.
אם אתם מעדיפים לשתות את היין שלכם דווקא בסוף הארוחה לצד קינוחים מתוקים, יין לבן חצי יבש כדוגמת הגוורצטרמינר בהחלט יעשה את העבודה ויעשה לנו חג מתוק ושמח.
אז אחרי שכבר בחרתם מתוכנים לחג ותפריט החג כבר נכתב , ואין לנו ספק לגבי המטעמים שאנו עומדים לבשל ולאפות , נותר רק ללכת לקנות את היינות שיתאימו לארוחה ויעשו לנו את החג טעים בצורה בלתי רגילה.
חג שמח לכולם!
כתיבת תגובה